GLAVNA   18.11.1991.   ŠKABRNJA   FOTO GALERIJA   ZABAVA   LINKOVI   KNJIGA GOSTIJU   KONTAKT
Skabrnja.com
 
 
O Škabrnji
Povijest
Grb i zastava
Općina Škabrnja
Kultura i sport
Škabrnja u Domovinskom ratu
Žrtve u Domovinskom ratu
Iskazi svjedoka pada Škabrnje
Pisani mediji o Škabrnji
Foto galerija
Video galerija
 
Kulturno-umjetničko društvo Škabrnja

Nogometni klub Škabrnja
Košarkaški klub Škabrnja
-

Nogometni klub Škabrnja

Jedini organizirani športski klub prije Domovinskog rata bio je Nogometni klub Škabrnja, koji je osnovan 1963. Prije Domovinskog rata NK Škabrnja natječe se u tadašnjoj općinskoj i međuopćinskoj ligi sve do 1982., kada je izbačen iz lige zbog "nacionalističkih ispada" budući da su na upravnoj zgradi i svlačionicama kao i na okolnim zidinama oko igrališta osvanuli natpisi (primjerice NDH, Živjela Hrvatska i dr.) s povijesnim hrvatskim grbom.

Za vrijeme progonstva najveći broj Škabrnjana nalazi se u Zadru i okolici. Zato Općina Škabrnja s nekolicinom nekadašnjih igrača i ljubitelja nogometa potiče ideju oživljavanja nogometnog kluba Škabrnja. Ideja je vrlo brzo ostvarena održavanjem obnoviteljske skupštine NK Škabrnja, 8. veljače 1994. u Zadru, u prostorijama Doma hrvatske mladeži, gdje je za predsjednika kluba izabran Zoran Gurlica, tadašnji načelnik Općine, a u Izvršni odbor izabrani su Branko Bilaver za trenera nogometne ekipe i Mladen Škara za tajnika.

NK Škabrnja natjecao se u IV. hrvatskoj nogometnoj ligi - Dalmatinska liga - sjever.

Prva prvenstvena nogometna utakmica odigrana je u Zadru na igralištu NK Zadar protiv NK Zlatna luka iz Sukošana, u kojoj je NK Zlatna luka pobijedila s rezultatom 2:1. Za vrijeme progonstva sve do povratka u Škabrnju kao domaćin NK Škabrnja igrao je na igralištu NK Bagat u Zadru, zatim NK Polača u Polači i NK Zemunik u Zemuniku Donjem.

U to vrijeme igrači su u velikom broju bili pripadnici HV-a i MUP-a, što je nekada znalo predstavljati teškoću oko sastavljanja i kompletiranja momčadi za odigravanje utakmica, budući da je prvi zadatak bila obrana Domovine.

Nakon povratka u Škabrnju prva utakmica na obnovljenom igralištu na Vlačinama odigrana je u rujnu 1999., kada je bilo i svečano otvaranje igrališta i novoigrađene moderne zgrade sa svlačionicama i upravnim prostorijama. Na toj utakmici gostujuća momčad bio je NK Hajduk iz nama prijateljske općine Hercegovac, s kojom Općina Škabrnja i NK Škabrnja održavaju prijateljske odnose još iz progonstva. Taj dan odigrana je i nogometna utakmica između članova Općinskog vijeća i Poglavarstva protiv veterana NK Škabrnja.

Nakon odigranih utakmica pred samu večer na igralištu je priređeno pučko veselje. Dijelila se besplatna hrana i piće, a podijeljene su i zahvalnice za pruženu pomoć u izgradnji nogometnog igrališta.

Izvor: "Naša Škabrnja" - Ante Milković
 
(c) Škabrnja Online :: Sva prava pridržana, 2002.